Zajímavá fakta o delfínech

Zobrazení 86
3 minut. pro čtení
Našli jsme 18 zajímavá fakta o delfínech

Velmi inteligentní a společenští savci.

Žijí v oceánech i řekách. Často cestují ve velkých stádech, někdy přesahujících 1000 jedinců. Mají svůj vlastní jazyk, který se nám zatím nepodařilo rozluštit. Delfíni jsou velmi zvědaví a společenští, mají rádi i společnost lidí.

1

Delfíni rádi spí.

Protože delfíni dýchají atmosférický vzduch, nemohou si dovolit spát pod vodou po dlouhou dobu. Proto se přizpůsobili vodnímu životu tak, že si 15–20 minut zdřímli, během kterých spí pouze jedna hemisféra mozku.

Během takového spánku může delfín plavat, normálně dýchat a dávat pozor na hrozby.

2

Delfíni používají echolokaci.

Takto se orientují ve svém prostředí. Vydáváním vysokofrekvenčních zvuků poslouchají ozvěnu, která se k nim vrací, a používají ji k vytvoření „mapy“ prostoru. Používají také echolokaci k hledání potravy a lovu.
3

Co jedí delfíni?

Delfíni loví v hejnech a živí se rybami, chobotnicemi a korýši.

Strava se liší v závislosti na druhu a jeho lokalitě. Základem jejich jídelníčku jsou ryby a olihně, které jsou pro svůj vysoký obsah v těle těchto zvířat také zdrojem vody. Protože delfíni nepijí, veškerá voda pochází z jejich potravy.

4

Kosatky jsou největšími přirozenými nepřáteli delfínů.

Ačkoli oni sami patří do rodiny delfínů, to jim nebrání v lovu svých menších bratrů.
5

Delfíni komunikují verbálně i neverbálně.

Mohou předávat zprávy pohybem ocasu, plaváním nebo zaujímáním určitých pozic. Navíc mají bohatý jazyk sestávající ze speciálních kliknutí a vysokofrekvenčního pískání. Mohou se pomocí zvuků vzájemně upozorňovat na nebezpečí, ukazovat své emocionální rozpoložení nebo přivolávat mladé a neukázněné delfíny na objednávku.
6

Na světě žije asi 40 druhů delfínů.

Většina z nich žije v mělkých vodách oceánu v tropickém pásmu.
7

V řekách žije 5 druhů delfínů.

Například amazonská inia je zástupcem delfínů, kteří žijí ve vodách Amazonky a Orinoka.
8

Delfíni jsou velmi chytří a hraví. Jejich inteligence je stejná jako u opic a jejich mozková struktura je velmi podobná lidské.

9

Delfíni jsou velmi společenská zvířata, tvoří skupiny až tuctu jedinců.

Spojení ve skupinách nejsou konstantní, delfíni se čas od času přesunují z jedné skupiny do druhé. V podmínkách bohatého jídla se skupiny delfínů mohou pravidelně sjednocovat a vytvářet superskupinu, jejíž počet může přesáhnout tisíc jedinců.
10

Delfíni jsou velmi dobří rodiče. Po narození miminka se o něj starají a maminka si s ním velmi ochotně a často hraje.

V závislosti na druhu neopouštějí delfíni společnost své matky od 3 do 8 let.
11

Pomáhají svým kamarádům.

Delfíni jsou známí tím, že se starají o zraněné a nemocné lidi. V případě potřeby vynesou zraněné kolegy na povrch, aby se mohli nadýchat.
12

Navzdory své citlivé povaze mezi sebou delfíni občas bojují.

Souboje obvykle zahajují samice, v jejichž společnosti bojují samci. Při potyčkách dochází k rvačkám a kousání. V extrémních případech, kdy je boj velmi intenzivní a vyčerpávající, může být poražený samec vyloučen ze skupiny.
13

V Polsku jsou také delfíni. Naším místním zástupcem je sviňucha, která žije v Baltském moři.

Sviňuchy dorůstají přibližně 1,5 m délky. Jsou pod přísnou druhovou ochranou.
14

Průměrná délka života delfínů je 15 let.

Nejdéle žijícím exemplářem v zajetí byla Nana žijící v akváriu Shimoda v Japonsku. Tento delfín se dožil vysokého věku 47 let.
15

Delfíni také trpí znečištěním oceánů a lovem.

V tělech delfínů se hromadí pesticidy, těžké kovy, plasty a další průmyslové a zemědělské znečišťující látky, které se v přirozeném prostředí snadno nerozkládají.

Mnoho delfínů také zemře, když se zapletou do rybářských sítí.

16

Delfíní maso se konzumuje v některých oblastech Japonska.

Jsou agresivně loveni a zabíjeni harpunami. Navzdory relativně vysokému obsahu rtuti v mase těchto savců nebyly dosud zjištěny žádné škodlivé účinky konzumace delfíního masa na lidské zdraví.

17

Delfíni se mohou pohybovat rychlostí až 60 km/h.

K plavání využívají ocas a zadní část těla, která zvíře pohání. Prsní ploutve slouží pouze k řízení, zatímco hřbetní slouží ke stabilizaci.
18

Nejmenší delfín je novozélandský Tonin, známý také jako Hectorův delfín.

Tento endemický druh se nachází na Novém Zélandu kolem Jižního ostrova a západně od Severního ostrova. Největší dosud naměřený jedinec byl dlouhý 150 cm a vážil 57 kg.
předchozí
Zajímavá fakta10 nejjedovatějších pavouků na světě
Dalším
Zajímavá faktaZajímavá fakta o medvědech
Super
0
Zajímavě
0
Špatně
0
Diskuze

Bez švábů

×